Що почитати новоспеченим / майбутнім / досвідченим батькам

Ми відносно недавно стали батьками, та за останніх 1,5 роки я прочитала більше 20 книг на цю тему. Знаючи мою любов до заглиблення в тему, до мене вже неодноразово звертались знайомі та друзі за порадою що почитати про виховання та догляд за дитиною. Ось ділюсь з вами, діліться з тими, кому це буде доречно.

Далі розкажу коротко про основні теми та про кожну з книг, чому їх варто почитати, на що звернути увагу, а на що не треба. Перелік книг актуальний для батьків дітей віком до 15 років.

Про побут та фізіологічні потреби дитини

З цього розділу на час своєї вагітності я знайшла буквально 1 книжку – Комаровського. Саме тому я вирішила писати серію статтей на цю тему (можете знайти їх в цьому блозі), а також на теми вагітності і всіх побутових питань, з якими буду стикатись. Книга Комаровського допомогла зняти перший страх «я не знаю що робити». Пізніше, я надибала книги Трейсі Хогг, а ще пізніше – вийшли книги Лізи Мока та Олі Фреймут, які, по змісту, ніби вирішують це питання. Я їх ще не читала, але планую, оскільки до тепер ще не знайшла єдиного вичерпного джерела інформації про все, що стосується побуту дитини. Якщо ці книги не змінять моєї думки, то таки сяду і напишу свою енциклопедію для новоспечних батьків. 

  • Є. Комаровський – 365 порад на 1 рік життя вашого малюка. Незважаючи на те, що книга дуже нелогічно і навіть хаотично побудована, у ній є відповіді на 365 практичних запитань, пов’язаних з дитиною – від «як має спати маля», «чи можна летіти у літаку з немовлям», «чи можна немовляті на сонце» і до вакцинації. Ця книга зняла у мене відчуття тривоги, що я не буду знати, що робити з дитям. В ній є деякі дивні рекомендації, які не варто приймати на віру. Наприклад, починати купати дитя при температурі 32-34 градуси і доходити до 24. Спробуйте самі покупатись при температурі нижчій температури тіла, як вам це спободається. Та все ж, рекомендую прочитати її, оскільки в ній багато корисних порад без «старої школи педіатрії». Завжди тримайте голову включеною і не приймайте все на віру.
  • Трейсі Хогг – Чого хоче ваш малюк. Американська няня, яка винайшла свій спосіб навчання немовлят самостійному засинанню. У книзі досить гарно розписано про ритм дня, про типи немовлят, про звуки, якими спілкуються дітки перший час, як їх розрізняти і багато всього іншого. Ви однозначно знайдете там багато відповідей на свої запитання. Що стосується її жостких рекомендацій по навчанню немовлят самостійному засипанню – я їх не приймаю. Ну не можу я так. Вам теж не обов’язково, якщо душа не приймає. Доповнює цю книгу гарно її друга книга «Секреты высыпающейся мамы». Рекомендую брати книгу в російському перекладі, оскільки українське видання, попри немалу ціну, – абсолютно неякісно перекладено та видано.
  • Ксенія Соловей – Грудне вигодовування. Практична книга про все навколо грудного вигодовування. Легко читається, є рекомендації з приводу різних ситуацій, харчування мами, поз для вигодовування, що робити у випадку хвороби ітд. Якщо у вас не буде лекції по грудному вигодовуванню – ця книга дасть вичерпну інформацію на цю тему без старих, затертих, і навіть шкідливих стереотипів на кшталт «обов’язкового зціджування», «розробки грудей», «допоювання» ітд. Грудне вигодовування – це приємний процес для мами і дитини. Все що виходить за ці межі – в бан!
  • Elizabeth Pantley – The no cry sleep solution. Хороша книга про сон немовлят. Не знайшла в перекладі, тому тим, хто зможе читати англійською – буде дуже доречною. В книзі якісно описано особливості дитячого сну, а також м’які методи в налагоджені сну для тих, в кого є в цьому необхідність. І так, ми не вміємо спати всю ніч з народження. Це набутий навик. Рекомендую до прочитання кожному. Я знайшла її в неті у вільному доступі. Якщо не знайдете – пишіть, поділюсь.
  • Ліза Мока – Пологи просто, Оля Фреймут – Немовля. Інструкція з догляду. Ось ці дві книги, які я знайшла вже з доцею на руках. По змісту вони виглядають досить практично орієнтованими, та я їх ще не читала, щоб скласти свою думку про те, наскільки там адекватна та корисна інформація. І все ж, думаю в цих книгах теж буде багато відповідей на запитання. І навіть якщо не на всі, то впевненості в собі добавиться.

Про виховання

  • Будь-яка книга про прив’язанність та емоційний зв’язок у житті дитини. Як формується прив’язаність, яка її роль на перших і подальших етапах ваших відносин з малям. я читала книгу, яку рекомендувати не хочу, тому кажу про тему. Думаю ви знайдете на цю тему хорошу книгу іншого автора.
  • По Бронсон – Батьки в шоці. Книга, яка розбиває багато стереотипів та рекомендацій з виховання, на кшталт “завжди треба хвалити дитину – це додає їй впевненості в собі”. Корисно почитати, щоб освіжити голову, тримати її включеною та слухати серце при вихованні дитини.
  • Річард Темплар – Правила батьківства. Дотепна книга, в якій автор дає 109 порад для щасливого батьківства і щасливого дитинства. Однією з порад є така: ви не зобов’язані дотримуватись кожної поради, яку вам дають (і цієї зокрема). Містить багато практичних рекомендацій та прикладів, що дозволяє відноситись до батьківства просто і одночасно відповідально, розуміти як балансувати на грані строгості та ніжності, щоб виховати щасливих і впевнених в собі дітей. Налаштує вас на правильний лад зі здоровим глуздом – без надмірного залякування і гіпервідповідальності, а навпаки – отримуючи задоволення у цьому непростому, проте такому неймовірному досвіді батьківства.

Особливо важливо для батьків дівчаток

  • Чимаманда Нгозі Адічі – Люба Іджеавеле. Книга африканської письменниці, яка підіймає важливе питання гендерної, расової та будь-якої іншої рівності. Важливо прочитати не тільки батькам дівчаток, а й батькам хлопчиків, щоб уникнути сучасних зумовлювань як по відношенню до дівчаток, так і хлопчиків. Коротка, легка в прочитанні та важлива книга. Не пропустіть. Більше про цю книгу я написала тут
  • Пег Стріп – Нелюбима дочка – ця книга є обов’язковим прочитанням для батьків дівчаток. Вона вчить від противного – як не треба робити. Це інколи набагато важливіша порада, ніж що робити (як каже Н. Талеб і я з ним згодна). Мене ця книга настільки вразила, що я написала про неї окремий відгук ось тут

Про розвиток

Для мене, всі книги про ранній розвиток є літературою для інформації. Моє відношення до цього питання наступне: у кожної дитини свій власний темп і особливості розвитку, які потрібно прийняти і не «розвивати дитину зі всіх сил». Хтось сяде в 5 місяців, хтось в 8 – жодне немовля не є кращим чи гіршим від цього. Тому, будь ласка, перестаньте очікувати щось від ваших дітей і просто допомагайте їм та підтримуйте їх. Немає куди спішити. Все завжди у свій час. А книги – для інформації, щоб допомагати ти підтримувати  якісно та ефективно.

  • Глен Доман – Гармонічний розвиток дитини. Автор однієї із найвідоміших методик раннього розвитку дитини. Надзвичайно популярні карточки Домана (вам теж знадобляться), які є інструментом інтелектуального розвитку діток. Ця книга орієнтована на фізіологічний розвиток. В ній ви знайдете опис системи та багато корисних вправ для фізичного розвитку. Ще раз наголошую – це для інформації, а не чітка директивна для щоденних занять хоче чи не хоче дитя.
  • Монтессорі – 100 занять с малюком вдома. Друга з найвідоміших методик розвитку дітей. Книга орієнтована на дітей віком від 2-х років. Для немовлят там досить мало вправ, проте для старших є багато цікавого. У мене вона поки чекає свого часу.
  • Джон Медіна – Правила розвитку мозку дитини. Надзвичайно цікава та корисна книга. Обов’язково почитайте. Перший розділ присвячений етапу вагітності, в якому розкрито багато цікавого про харчування, поведінку та етапи розвитку маляти в утробі. Крім того, книга містить багато практичних і науково обґрунтованих порад як виховати щасливу дитину – від вагітності, стосунків батьків і аж до формування розумної, моральної і щасливої дитини.
  • Деніел Сігел – Секрети мозку. Дуже корисна та цікава книга, яка розповідає про етапи розвитку мозку та методики, які є дієвими для даного етапу розвитку дитини. Багато практичних вправ та рекомендацій. Не перегукується з книжкою Джона Медіни, тому обидві буде цікаво та корисно почитати.

Про психологічні етапи розвитку та кризи

  • Деніел Сігел – Досить істерик. Книга розповідає про авторську методику роботи з істериками та кризвами у дітей, які грунтуються на встановленні зв’язку та переорієнтуванні. Дуже цікава та близька мені концепція.
  • Мадлен Дені – Управління гнівом. Книга дає конкретні інструкції що робити в кожному з кризових періодів 1-3 роки, 3-6 років та 6-10 років. Коротко описані особливості кризових періодів та як з ними справлятись.
  • Гордон Ньюфельд, Габор Мате – Тримайтеся за своїх дітей. Засновник теорії прив’язаності. Книга, яку я лише почала читати, проте вона мені вже сподобалась.
  • Світлана Ройз – Практическое ребенковеденье. Книга психолога, яка має досить цікаві погляд на багато практичних аспектів, пов’язаних з вихованням дитини. Я такого не зустрічала в жодній з книг, які читала. Рекомендую. Багато корисних практичних порад навколо побутово- психологічних питань.
  • Решту книг, які ще не прочитала на цю та інші теми, писатиму в списку на прочитання (в плані)

Додаткова література для натхнення / розширення кругозору:

  1. Памела Дракерман – Французьке виховання. Розкаже про французький підхід до заведення та виховання дітей. Він ґрунтується на тому, що діти є частиною сім’ї, а не її центром. Цікавий погляд, який відображає потребу в саморелізації жінки поза межами сім’ї і враховує те, що заведення дітей має вплив на життя сім’ї та кожного її члена. Проте мені особисто він не підходить (я прихильник підходу Петрановської)
  2. Еріх Фромм – Мистецтво Любити. Книга розказує про теорію та практику любові. Філософ описує не лише глибоку сутність любові, як дії, а й відображає її різну – братську любов, любов між чоловіком та жінкою, материнську любов, батьківську любов, любов до себе, любов до Бога. У книзі є приклади «нездорової» любові, її прояви та наслідки, які вона має на особистість та відносини. Завершується книга «практикою любові», що точно окреслює ключові кроки в мистецтві реалізації любові.
  3. Януш Корчак – Як любити дитину. Книга польського педіатра та дитячого психолога не схожа на жодну іншу книгу з дитячого виховання. Вона ставить багато запитань, і не дає конкретних відповідей, а швидше заставляє аналізувати та мислити, а не вірити безапеляційно в шаблонні заготовки. Кожна дитина – це неповторна особистість, індивідуальний досвід та унікальний шлях, що робить кожне батьківство унікальним та нешаблонним.
  4. Ли Керрол – Дети индигоцікава книга для альтернативного погляду на виховання незвичайних дітей та їх роль у світі. Вона змушує дивитись на дітей як на чудових обдарованих і надзвичайних повноцінних людей, а не недо-дорослих, що не мають права голосу. Вважається, що 95% дітей, які приходять в цей світ – обдаровані (тобто Індиго), але у зв’язку з неправильним вихованням та під впливом системи навчання – втрачають свої обдарованості.
  5. Вікторія Горбунова – Виховання без травмування. Ще одна цікава книга дитячого психолога варта прочитання.

В плані

Це книги, які я ще не встигла прочитати. Можливо комусь відгукнеться щось раніше. 

  • Тоні Вагнер – Мистецтво навчати (зараз особливо актуально для всіх, хто допомагає дітям вчитись дома)
  • Мері Шрі Курсінка – Виховання надзвичайної дитини (книга, яка допоможе впоратись з надто активними, чутливими, наполеглими та емоційними дітьми)
  • Франсуаза Дольто – Боротьба за дитину ( класик французької дитячої психіатрії)
  • Джулі Ліпкот-Гаймс – Як виховати дорослого (книга про шкоду гіперопіки та як її уникнути)
  • Емі Чуа, Джед Рубенфельд – Три сили (про американську систему навчання і суспільства)
  • Еріка Райшер – Супербатьки (75 простих, та надзвичайно ефективних правил та порад стосовно виховання дітей)

P.S.: Дорогі майбутні /новоспечені / досвідчені батьки. Будь ласка, не очікуйте, не плануйте і не намагайтесь бігти поперед часу. Кожне дитя – унікальне та неймовірне. Дозвольте йому відкритись у власному темпі та всій красі. А всі очікування соціуму чи власні нездійснені мрії – викиньте. Відкрите серце, турботлива душа, уважний розум та безмежна любов – це ваші опори у цій нелегкій та такій цікавій справі. Лише так в нас точно все вийде якнайкраще!

Ви можете ще почитати моє звернення до майбутніх та новоспечених мам або 13 підказок для м’якої адаптації до ролі мами тут

3 thoughts on “Що почитати новоспеченим / майбутнім / досвідченим батькам

Add yours

Залишити коментар

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Відкрийте більше з Ана Марікó

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання