Літня подорож в Карпати з дитиною – що слід враховувати

Ми їздили в період з 8.07 по 18.07.2021. В статті актуальна інформація на період літнього відпочинку 2021 р.

Якщо це ваша перша подорож з дитиною, незалежно від того, якого віку дитина – не очікуйте розслаблення та відпочинку. Ви потрапите в нові умови і всі будуть старатись зрозуміти як діяти. Нові умови – це завжди стрес. Тому, якщо у вас не буде очікування розслаблення і відпочинку, ви справді зможете переключитись, і, як результат, трохи відпочити.

Про готелі

Поки що, Буковель – це, в першу чергу, зимовий відпочинок. У багатьох готелях-номерах немає кондиціонерів, навіть у тих, в яких ніч до 4-х тис грн коштує. Вдень жарко від сонця, а відкрите вікно – питання не вирішує. Тому, при підборі готелю дивіться уважно на наявність кондиціонеру, щоб відпочивати більш комфортно.

Буковель продовжує розбудовуватись. Ми, проїхавшись по ньому, обізвали його Карпатський Шанхай. Готельні комплекси вже досить тісно прилягають один до одного. Дороги до нових готелів не завжди викладені асфальтом, вказівники – не завжди читаються та видніються, навігатори – не завжди знають куди їхати.

Рекомендую читати відгуки гостей на booking, оскільки бувають високі рейтинги готелів (9,0+), проте, по фотографіях, абсолютно не видно, що він зі всіх сторін оточений новобудовою і, замість, красивих краєвидів на гори, ви будете дивитсь на красиві бетонні ліси сусідніх готелів на етапі зведення, навіть при ціні 4тис + за ніч. І відповідний будівельний шум – як акустичний супровід відпочинку.

В шанхайській частині Буковлю складно знайти номери з видом на гори. Після Шпиць (нижче буде про цей готель більш детально) нам все було не те. Проте, шанхайська частина Буковелю, дозволяє швидко отримати швидкий доступ до інфраструктури.

Якщо ви подорожуєте з дитиною, яка ще спить в ліжечку (60х120) вам практично в кожному готелі нададуть його безкоштовно. Якщо ваша дитина/діти виросли з нього, потрібно шукати номери з додатковим спальним місцем (розкладний диван або +1 односпальне ліжко). Чомусь багато готельєрів вважають, що достатньо широке двоспальне ліжко є вдалим варіантом для сім’ї з малою дитиною. Ліжко-то широке, але не виспляться тоді обидвоє батьків, а не лише один. Частіше за все, це номери напівлюкс, люкс або делюкс. За доадткове спальне місце, так, треба доплатити, хоча за сніданки для діток до 6 років доплачувати не доведеться. Але в кожному готелі свої правила, тому треба зважати і на таке.

Звертайте також увагу на те, наскільки старий готель. Більш старі готелі
= більш зношені і це відчувається. Запах ковра у кімнаті, заюзані меблі. Бувають випадки, що готель був недавно обновлений (як у нас в Яремче Premier) – то це нівелює можливі недоліки і відпочинок буде у абсолютно новому номері.

Крім того, дизайн більшості готелів – «карпатиський»: дерево, національні мотиви. Ми шукали щось більш сучасне та в стіли лофт  – такого мало (як от Шпиці, знову ж таки, і, повірте, це – не реклама), їх швидко розбирають. Не надійтесь, що ви зможете забронювати на 2 ночі і потім продовжити бронювання, дуже багато іноземних арабських туристів розкуповують номери одразу, надовго, а, особливо, з відповідним рівнем простору та сервісу. 

Трохи про ті готелі, в яких ми були та встигли подивтись.

Шпиці Hotel&Spa (Яблуниця) – найкращий краєвид з вікна номеру. Найкращий, який чи бачили, а ми обдивились готелів 10 від Яблуниці до Буковелю. Там класний сучасний дизайн в стилі лофт, просторі номери, смачна кухня в ресторані за адекватні гроші, сніданки включено, батут та гірка для найменших, проте лише критий басейн. Для нас це було важливо. Але їх краєвид – закохує в себе та залишає довгу і затяжну ностальгію. Готель відкрився абсолютно недавно (січень 2021), персонал дуже уважний і коректний. В номерах лита підлога, яка від води стає слизькою, як каток. В душі та ж сама історія. Я про це їм сказала, вони обіцяли відкоригувати ситуацію. Зважайте, якщо плануєте до них. Ніяких в’єтнамок, дітей смаих не пускати, самим – обережно ступати. Просто каток.

Premier (Яремче) – готель прямо над сувенірним ринком на трасі у центрі Яремче. Від нього легко дістатись до славнозвісного ресторану Гуцульщина, водоспаду Пробій, та Карпатського національного парку. Готель оновлений, ми жили у напівлюксі, який був повністю оновлений, навіть пахнув щойно завершеним ремонтом. Проте, ресторан при готелі – не смачний, місця на паркування малувато, а з розваг для дитини – батут над трасою та крісло-гойдалка. Басейн критий, 500 грн (доплата)

Ганц&Spa – комфортні номери, добротні меблі з дерева, (а не імітація під дерево), класна шумоізоляція (ми реально не чули нікого), смачна їжа в ресторані, критий басейн (при від’їзді нашому завершували відкритий басейн) та відсутність дитячого майданчику роблять цей готель класним місцем для зимового відпочинку, а не для літнього з дітьми. Хоча його розташування в центрі Буковелю з пішохідноюю доступністю до всієї інфраструктури – виправляють цей недолік. 

Не обрали такі готелі та з яких причин розказую далі:

GastHaus – класний відкритий басейн, є номери з видом на ліс та гори, є номери з додактовими спальними місцями не за всі гроші світу. Проте, в номерах неприємно пахне. Таке враження, що коврики затухли. Кондиціонерів немає. Територія велика, близько до головної інформаструктури Буковелю.

Mountain Residence – вид прекрасний, номера просторі (50 квадратів), проте ми не змогли на них подивитись, бо їх то прибирають, то розброньовують. Ціни  – не дешеві, ресепшн знаходиться в самому низу на трасі, тому якщо у вас якісь питання по готелі чи номеру – або машиною їхати зверху гори – вниз, або гуляти та тренувати ніжки, легені та все тіло.

Карпати – нова  туристична мекка для арабів

У зв’язку з тим, що Україна відкрила кордони для туристів, в Карпати линули арабські туристи. В кожному готелі їх надзвичайно багато. Жінки у хіджабах, темношкірі чоловіки, великі сім’ї. Така значна кількість людей абсолютно іншої культурної системи мимоволі насторожує. Будьте готові.

Поганий мобільний зв’язок

У Татарові по дорозі до Буки дуже поганий мобільний зв’язок. Відкрити з телефона нічого не можливо. Не сподівайтесь по дорозі подивитись Букінг і щось забронювати. Лише в Буковелі є мобільний інтернет.

На Яблуниці вгорі – місцями є, місцями не дуже. Краще за все буде на готельному вайфаї. В Карпатах, крім Буковелю, рідко де є 3G, а тим більше LTE.

Кухня 

В більшості колиб – жирна, солена, перецукрована. Лише в готелях, у яких сучасна концепція можна сподіватись на більш здоровий підхід до їжі. Ми стараємось їсти поменше солоного, цукрованого та жирного, і доці не даємо такого. Тому нам реально було складно. Овочеві нарізки можна просити, але вони теж різної якості, в залежності від якості кухні. Виручали ресторани при готелях – там не настільки все «прикарпатсько-закарпатські-вибухи для рецепторів». Є з чого вибрати. Дитячі меню не всюди є. Їжу подають для дітей дуже гарячою, приборів для дітей немає, крісла для дітей теж не всюди є. 

Де ми їли смачно у Карпатах:

Ресторан у Шпиці Hotel &Spa в Яблуниці – хоча і там деякі страви подають з холодними яйцями та пересоленими салатами. Кава – супер смачна. Дитяче меню є, смачне і адекватне, крісла для дітей є. Сніданки включені, є з чого вибрати, готують додатково страву на вибір з меню, в доповнення до шведської лінії. Загалом досить смачно, але й тут є ложка «солі у салаті»: салат пересолений та з холодиним вареним яйцем, як і ранковий тост з авокадо. Хоча, їм можна вибачити,  вони попереджають, що запустились в тестовому режим і дуже прислухаються до відгуків. Можливо після нас вже такого і не буде. Овочеві нарізки та фрукти в достатній кількості та сезонні.

Ресторан у Carparosa при готелі на Буковелі – прямо супер обслуговування та смачні блюда. Кава – суперсмачна, вміють збивати густу піну на молоці для дітей. Дитяче меню є, крісло не питали. Їжа смачна, овочева нарізка велика і приємна. Борщ смачний, ковбаски та лаваші також.

Ресторан Ганц&Spa при готелі на Буковелі – їжа смачна, кава -ок (але не на шведській лінії), вміють збивати густу піну на молоці для дітей. Сніданки включені та смачні, є з чого вибрати. Крісло дитяче є, меню дитячого немає, Але можна вибрати з дорослого адекватне (наприклад: бульйон, борщ, картопляне пюре) Зі свіжими овочами – лише грецький салат.

Ресторан Красна Садиба у Яремче – порції великі, салати смачні, десерт вафельний – смачний; гуцульский глечик (той, який вони кажуть користуєтсья найбільшиі попитом) – нам не сподобався; фрикадельки для дітей та картопля – були норм. Не сподобалось, що персонал нас одразу посадив за малий стіл (бо ми сім’я з 3-х чоловік) і для чого нам займати більший стіл, тим більше, що пити ми точно не будемо) Як ми це зрозуміли? Нам сказали що столи великі на терасі зарезервовано, проте потім приходили різні більші компанії, які міняли їх і бігали туди сюди – вибирали кращий з двох так званих «зарезервованих столів». Ми такого не любимо. За винятком цього – обслуговування було ок.

Про інфраструктуру для дітей

Буковель наповнений хорошою інфраструктурою для більш дорослих і самостійних дітей, такі як мотузковий парк, Гуцул-ленд (зоопарк з можливістю годувати тварин), всілякі розважальні парки, машинки, тут же є Артек (Буковель). Працюють підйомники, є прокати скутерів, велосипедів, зроблені доріжки для велосипедистів та пішоходів і багато всього іншого. 

З меншими дітьми – вибір обмежений. У нас основною розвагою – це був Гуцул-Ленд та пішіохідні прогулянки.

Загалом, нам сподобалось відпочивати в карпатах літом. І доці також сподобалось. Безперечно, Буковелю є ще куди розвиватись, але, загалом – це вже дуже дуже достойний літній гірський відпочинок.

Якщо вам була корисною стаття – буду рада вашим коментарям та лайкам.

Обов’язково поділіться з тими, кому це може бути корисно, або просто тегніть друзів у коментарях до посту, нехай почитають!

Бажаю гарного гірського відпочинку!

4 thoughts on “Літня подорож в Карпати з дитиною – що слід враховувати

Add yours

  1. Дякую за статтю! Ми теж сім’єю відпочивали в Карпатах і лише вчора повернулися після 2-тижневої поїздки. Щоправда, ми були далі вглиб Закарпаття, тому проблем з “шанхаями” і браком місць не відчували. Знімали номер у комплексі “Джерельне озеро” між Виноградовим і Хустом. На території є велике озеро з природніми джерелами, а також 3 басейни під відкритим небом. Навколо – ліс і ожинники (ягоди вже дозріли). Будинки і меблі зроблені з дерева, тому дихати – одне задоволення. Попри гарну якість обслуговування і страви, відчувається, що тамтешній туристичний потенціал ще дуже недооцінений (тому й ціни невисокі – у нас було 800 грн на добу за номер 2 дорослі + 2 дітей). В радіусі 10 км знаходиться 3 старовнинні замки, 1 водоспад і 2 мальонвичі гори з туристичними стежками до маківки (вони настільки вищі за навколишній рельєф, що приходять смс від операторів Румунії та Угорщини). Але ці принади зовсім не афішуються. Натомість всюди повно реклами про аквапарки і ферми різних тварин (буйволів, оленів, страусів, равликів тощо). Ще дуже сподобалася автентична забудова (житлові будинки + собори) з гладенькою бруківкою у містечках Виноградів, Королево та Хуст (особливо пішохідний центр Хуста).

    Вподобано 1 особа

      1. 9 i 4 роки. До Закарпаття доїхали потягом, а по місцевості каталися велосипедами (своїми) + піші прогулянки. Як на мене, це більш зручний формат, ніж автомобілем, бо так знайомство з краєм відбувається набагато глибше.

        Вподобано 1 особа

      2. У нас доця менша, 2 роки. Тому ми поки не можемо планувати ваш формат відпочинку. Ваші самостійні діти вже повноцінні учасники процесу. А в нас поки багато на мамі і татові:) Нам зручніше автомобілем, бо тоді ми вільні в своіх переміщеннях і можемо їздити по всій області. Ми так любимо. Ми взагалі страшні фанати автоподорожей. А якщо по місцевості не далекій – то ваш формат дуже романтичний і пізнавальний.

        Вподобано 1 особа

Залишити коментар

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Відкрийте більше з Ана Марікó

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання